stress wanneer een deur aan deur verkoper aanbelt | Foto: www.freepik.com/free-photo/woman-looking-at-the-ceiling-and-screaming_1025104.htm

Je herkent het vast wel:

Je bent druk met 3 pannen tegelijk aan het koken, in de woonkamer maken kinderen ruzie om de Xbox en om alles nog eens erger te maken gaat…

…de deurbel.

Weer iemand die vraagt of je nog 7,50 per maand overhebt voor het goede doel.

Woon je in een nieuwbouwwijk? Dan zal dit geen onbekende scene voor je zijn. Heb jij alle types al aan je deur gehad? Dan zal je de volgende 5 types maar al te goed kennen.

#1: De Gladjanus

De gladde deur-aan-deur verkoper | Foto van: www.freepik.com/free-photo/handsome-businessman-taking-off-necktie_1304753.htm

Deze jongen met zijn gelikte schoenen, strakke haar en brede grijns herken je snel. Hij strooit met complimenten en vaktermen, en nog kenmerkender: Hij heeft OVERAL een bijdehand antwoord op.

Zeg je dat je niks aan de deur koopt? Dan valt hij je in de rede. “Ik verkoop niks, ik kom alleen advies geven” zegt hij dan. Zeg je dat je geen zaken aan de deur doet? Ook dan heeft hij zijn one-liner al klaar: “Geen zaken aan de deur? Haha, dan gaan we toch aan de keukentafel zitten!”

De discussie aangaan met deze jongen heeft geen zin. Hij doet dit werk al jaren en heeft alles al een keer gehoord. Assertiviteit werkt hier het beste.

(of een goede smoes)

Typische uitspraken: “Ik ben zelf ook lid”, “Ik verkoop niks, ik kom u slechts advies geven”, ”U doet geen zaken aan de deur? Dan gaan we toch aan de keukentafel zitten!” 

#2: De Wereldverbeteraar

De wereldverbeterende deur aan deur verkoper

Dit is een compleet ander figuur dan de gladjanus. Waar de gladjanus vlot is, praat de wereldverbeteraar kalm en met een diepe stem. Alleen wanneer hij vertelt wat het goede doel met uw hulp kan bereiken verandert zijn houding. Zijn woorden worden vastberaden en er verschijnt een twinkeling in zijn ogen.

Want met uw hulp kan het goede doel volgens hem een hoop: Zo’n 21 kindjes eten geven, 3 akelige ziektes uitroeien en ook nog eens een boom planten.

De wereldverbeteraar heeft meer kenmerken. Zo is zijn motivatie voor zijn beroepskeuze vaak persoonlijk. Hij is vroeger zelf door het doel geholpen, is in zijn tussenjaar op wereldreis geweest of is simpelweg als wereldverbeteraar geboren.

Nee zeggen tegen de wereldverbeteraar is moeilijk. Vooral omdat dit type vaak ook met de beste bedoelingen bij u aanbelt.

Wil je toch nee zeggen? Omdat je dit jaar al door 3 andere wereldverbeteraars bent ingeschreven bijvoorbeeld? Zeg dan eerlijk nee omdat je al genoeg doelen steunt. Als hij echt een klassieke wereldverbeteraar is, dan zal hij je begrijpen.

Anders is het waarschijnlijk een deur-aan-deur verkoper uit de volgende categorie…

Typische uitspraken: “Ik sta persoonlijk achter dit doel omdat…”, “ik vind het super belangrijk dat …”, “Ik heb bijna pauze dan ga ik mijn quinoa-geitenkaas salade opeten”

#3:  De Zieligerd

De zielige deur-aan-deur verkoper | Foto van: www.freepik.com/free-photo/close-up-portrait-young-beautiful-attractive-tender-ginger-redhair-girl-happy-smiling-on-digital-table-with-wining-something-blue-pastel-background-copy-space_1284455.htm

Deze deur-aan-deur verkoper belt het liefste ’s winters aan. Dan heeft hij of zij namelijk nog meer gunfactor door de kou. Want de gunfactor is namelijk hét wapen van dit type verkoper.

Met een pruillip vertelt deze werver zielig zijn verhaal. Hij zal ook altijd benadrukken dat er nog niemand  heeft meegedaan en eventueel dat hij zijn target moet halen om aangenomen te worden.

Wat kun je het beste met dit type werver doen?

Pak hem terug met zijn eigen advies. Zeg daarvoor de volgende woorden:

“Als er nog niemand heeft meegedaan, zal het ook wel geen goede actie zijn. Ik zou met dit weer maar lekker schuilen in de Kwalitaria. Fijne dag nog.”

Typische uitspraken: “Ik loop al 3 uur in de regen en nog niemand doet mee”

#4: De Brutale Aap

De brutale deur aan deur verkoper

Deze lijkt op de gladde verkoper. Ze zijn namelijk beiden vlot en staan nooit met hun mond vol tanden. Maar daar blijft het ook bij.

De gladde verkoper probeert namelijk nog je vriend uit te hangen. Flauwe grappen, complimentjes en slimme uitspraken zijn hiervoor zijn gereedschap. De brutale aap neemt deze moeite niet. Voor hem is elke deur waarbij hij aanbelt een discussie die hij moet en zal winnen.

Hij heeft op alles een weerwoord, probeert op je schuldgevoel in te spelen en accepteert geen nee.

Ook bij dit type werver heeft discussiëren geen zin. Accepteer dat je deze deur-aan-deur verkoper niet op een vriendelijke manier kan afwimpelen. Zelfs door mee te doen had je zijn goedkeuring nog steeds niet gewonnen.

Probeer deze verkoper zo snel mogelijk te onderbreken.

Gelukkig is verkoper type 5 makkelijker om vanaf te komen.

Typische uitspraken: “U kunt toch wel 6 euro missen!?”, “Zeker als u zo’n auto/huis heeft”, “Omdat u nu niet meedoet gaat er vanavond een baby-zeehondje dood”

#5: De Clown

De deur aan deur verkoper die denkt dat hij grappig is | Foto van: www.freepik.com/free-photo/clown-smiling-with-a-lollipop_985634.htm#

Deze verkoper is net nieuw en heeft nog de overtuiging dat humor het belangrijkste is bij verkopen. Reken op heel veel flauwe openingszinnen en bijdehante opmerkingen.

Hoe dit type van de gladde verkoper verschilt?

De gladde verkoper heeft nog inhoudelijke argumenten. De clown niet echt. Hij probeert daarom elke situatie met humor op te lossen. Ook als jij een kritisch inhoudelijke vraag stelt, omdat je eventueel best geïnteresseerd bent.

Hoe deze grapjas af te wimpelen?

Goede inhoudelijke argumenten zijn effectief bij dit type deur-aan-deur verkoper. Maar de beste optie voor alle soorten verkopers lees je in de volgende tip.

Typische uitspraken: “Wat zijn ‘De’, ‘Het’ en ‘Een’? Lidwoorden? Ah, dus u wilt lid worden?! Hahaha!”

De Simpelste Manier Om Beleefd Van Deur-Aan-Deur Verkopers Af Te Komen

Hoe je van deur-aan-deur verkopers afkomt

Weet dat je niet moreel verplicht bent om elk goed doel geld te geven. De effectiviteit van goede doelen onderling verschilt sterk en daarom is het beter de beste goede doelen uit te zoeken via het internet.

Dat heeft nog een voordeel. Steun je een goed doel namelijk via het internet? Dan gaat jouw bijdrage daar ook direct heen. Geeft u uw geld via de deur, dan is het maar een percentage van uw bijdrage die het doel bereikt.

Het kopen van een anti verkoop sticker is ook altijd een goed idee.

Nee bedankt sticker tegen verkopers, colportage en collectes