goede doelen directeur

Benieuwd naar de salarissen van goede doelen directeuren?

Is het echt zo erg als wat in de kranten staat?

Je leest het in dit artikel. Ook lees je hier hoeveel directeuren in Nederland eigenlijk mogen verdienen. Als laatste lees je of het salaris van directeuren terecht is.

(Hint: Het antwoord is ja)

Hoeveel Verdienen De Topdirecteuren?

Hieronder vind je een tabel met de directeurssalarissen van 11 populaire goede doelen rond 2021.

Het gemiddelde komt uit op €134,500 per jaar.

Dit inkomen bestond uit het bruto salaris, vakantiegeld en eventuele bonussen. Let wel op, deze doelen behoren tot de grootste van Nederland. Het gemiddeld directeurssalaris van alle goede doelen ligt een stuk lager.

Ter vergelijking: Dat is ongeveer evenveel als een lid van het Europees parlement, of manager van een zorginstelling.

Hieronder vind je de directeurssalarissen van enkele bekend goede doelen in Nederland:

Doel Jaarsalaris directeur Jaar
KWF kankerbestrijding €153.900,00 2021
Cliniclowns €152.726,00 2020
Rode Kruis €144.000,00 2021
WNF €144.835 2022
Kika €97.200 2022
Ronald McDonald Kinderfonds €101.800 2021
Nederlandse hartstichting €141.813 2021
Dierenbescherming €150.000 2021
UNICEF €135.000 2021
Artsen Zonder Grenzen €123.346 2021
Greenpeace €100.000 2021

Let op: Bij deze bedragen zijn vakantiegeld en pensioenlasten meegeteld. Bestaat de directie uit meerdere personen? Dan is het salaris van de persoon die het meeste uren per week werkt gekozen. Bedragen in bovenstaande tabel kunnen dus verschillen met andere bronnen.

Zoek je een uitgebreide toelichting? Check dan het jaarverslag van de betreffende organisatie. Hierin vind je de directeurs-salarissen gewoon met heldere toelichting. Op de website van Goede Doelen Nederland zijn de directuerssalarissen ook te vinden

Hoeveel Mogen Ze Verdienen?

Hoeveel mogen directeuren van goede doelen verzinnen?

De brancheorganisatie Goede Doelen Nederland heeft een erkenningsregeling opgesteld met richtlijnen voor salarissen van directeuren.

Hoeveel directeuren precies mogen verdienen?

Dat verschilt. De salarisnormen hangen namelijk af van het een en ander, bijvoorbeeld de grootte en complexiteit van de organisatie. In de ‘zwaarste’ categorie van goede doelen waarbij een maximaal bruto jaarsalaris is vastgesteld (2021), is dat € 168.893.

Het CBF controleert of goede doelen zich hieraan houden.

De volgende vraag is nu:

Is het terecht dat deze directeuren zoveel verdienen?

Dat verschilt uiteindelijk per organisatie, maar het korte antwoord is: Ja. Hieronder lees je waarom.

3 Redenen Waarom Het Niet Erg Is Als Zo’n Directeur In Een Dikke BMW Rijdt

Ben je op zoek naar een goed doel om te steunen? Besteed dan niet te veel aandacht aan het salaris van de directeurs. De eerste reden daarvoor is:

#1: Het CEO Salaris Is Net Als Bij Wasmachines Irrelevant

het salaris van goede doelen directeuren maakt niks uit

Als je op zoek bent naar een goede wasmachine, waar let je dan op?

Waarschijnlijk vooral op de kwaliteit van de wasmachine en de prijs daarvoor. Je hebt immers een budget en voor dat budget wil je de beste wasmachine. Wat de directeur van een of ander wasmachine-bedrijf verdient? Dat is irrelevant, zolang je wasmachine maar goed is.

Het kan vreemd klinken, maar met goede doelen is het net zo.

Je hebt een budget wat je wilt doneren, en daarvoor wil je het beste resultaat. Het resultaat of effect van het goede doel is als het ware wat je “koopt”.

Dus wat is dan belangrijker?

Dat je een goed doel steunt dat met jouw bijdrage daadwerkelijk impact maakt? Of dat je er een steunt waar de directeur weinig verdient?

Als je een rationele keus maakt, en je vindt de impact van het goede doel belangrijk, dan is het salaris van de directeur irrelevant.

Zolang het goede doel maar goed is in wat het zou moeten doen, de wereld beter maken.

Een voorbeeld met armoedebestrijding en ex-brandweermannen

Stel je hebt 2 goede doelen genaamd DoneerDirect en Brandweersteun NL.

DoneerDirect bestrijdt armoede door direct geld te geven aan mensen in ontwikkelingslanden. Het is een grote internationale organisatie, dus de directeur verdient aardig wat.

Brandweersteun NL heeft geen directeur. Het doel is namelijk opgericht door een ex-brandweerman die hiervoor zelfs vrijwillig werkt. Hij zette de organisatie op om extra financiële steun te bieden aan brandweermannen in Nederland die door ongelukken niet meer kunnen werken.

Is Brandweersteun NL automatisch beter omdat de directeur vrijwillig werkt?

Niet per se.

Want wil jij als donateur gewoon veel levens redden? Dan is Doel A een veel betere keuze.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat direct geld geven aan armen een bijzonder kosten-effectieve manier is om armoede te bestrijden. Het geld wat een ex-brandweerman in Nederland nodig heeft om een iets aangenamer leven te leiden, zou bij DoneerDirect waarschijnlijk meerdere levens redden. Zelfs wanneer daarvan een deel gaat naar het salaris van de directeur.

Daarnaast blijken goede doelen met dure directeuren het vaak ook gewoon beter te doen.

#2: Dure Directeuren Doen Het Beter

Dure directeuren maken de goede doelen vaak beter

Bij een goed doel waar honderden mensen werken en miljoenen euro’s omgaan, wil je een capabel persoon aan het roer toch?

Het punt is, capabele personen kosten vaak geld. Zijn ze dat geld waard? Jazeker.

Bij Unicef hebben ze dat gemerkt bijvoorbeeld. In 2000 hadden ze iemand nodig die de inkomsten flink kon verhogen. Daarvoor namen ze iemand aan uit de zakenwereld. Het was een wat duurdere optie, maar wel een goede. In zo’n 5 jaar groeide de organisatie uit tot een van de best fondsenwervende goede doelen in Nederland.

En als laatste, het salaris van goede doelen directeuren is – relatief gezien – minder dan het lijkt.

#3: Veel Directeuren Doen Het Niet Voor Het Geld

Veel goede doelen directeuren hadden in het bedrijfsleven veel meer kunnen verdienen

Zoals je eerder las verdient de gemiddelde goede doelen directeur zo’n 105.000 euro. Dat was te vergelijken met een manager van een zorginstelling.

Maar deze directeuren hadden veel meer geld kunnen verdienen met hetzelfde werk op een andere plek. Het mediaan jaarinkomen van een algemeen directeur bij een middelgrote organisatie is 274.900, en dat van een commercieel directeur 182.400.

Vaak hadden directeuren van goede doelen voor hun functie een beter betaalde baan.

Een voorbeeld daarvan is Paul Lem. Hij werkte voorheen als directeur van de nationale regiopers. Toen hij in 2002 directeur van Plan Nederland werd, deed hij dat vooral uit idealisme. Zijn loon ging er toen behoorlijk op achterruit.

Kortom, wil je met oud en nieuw van goede doelen switchen? Let dan wat minder op het salaris van de directeur, en meer op zaken die er echt toe doen. De impact die het goede doel maakt, of de kosteneffectiviteit daarvan bijvoorbeeld.

Wil je weten welke goede doelen daadwerkelijk impact maken?

Lees dan één van de artikelen hieronder: