sloppenwijk

Beantwoord de volgende vraag eens eerlijk:

“Alles bij elkaar gewogen, heb je het gevoel dat de wereld beter of slechter wordt? of geen van beide?”

Grote kans dat je gaat voor slechter. Dat is niet gek, dat is namelijk wat de meeste mensen kiezen.

Het was ook een van de meest gebruikte redenen die ik hoorde toen ik vroeger nog als fondsenwerver langs de deuren ging voor goede doelen.

Mensen waren verbitterd. Teleurgesteld dat ze al jarenlang in het nieuws nog steeds niks anders dan leed en verschrikking zagen.

Hun reactie was meestal in de trant van:

  1. “Het heeft allemaal toch geen zin”
  2. “Ontwikkelingshulp is weggegooid geld”
  3. “Het is al jaren een en al ellende in de wereld, en dat zal altijd wel zo blijven”

Maar hoe begrijpelijk deze uitspraken ook zijn, ze zijn fout. Sterker nog: Het gaat momenteel beter dan ooit met de wereld.

Elke dag ontsnappen zo’n 100.000 mensen wereldwijd uit extreme armoede. Polio vaccinaties hebben de ziekte voor meer dan 99% uitgeroeid. En sinds 1990 is het aantal kinderen wat sterft voor hun vijfde gehalveerd.

In dit artikel wil ik laten zien hoe goed het met de wereld gaat. Dat we problemen zoals armoede en ziektes in de nabije toekomst kunnen oplossen.

Maar voordat we daarmee beginnen, laten we eerst eens kijken waarom we toch zo sterk geloven dat het allemaal malaise is in de wereld…

Waarom Zijn We Zo Pessimistisch?

ontwikkelingssamenwerking

Denk terug aan de eerder gestelde vraag. Of we denken dat het beter of slechter gaat met de wereld. Deze vraag komt uit dit onderzoek waar mensen die moesten beantwoorden.

De resultaten?

De meerderheid ziet de toekomst behoorlijk somber in. Australiërs waren het ergst. Maar 3% van de Australiërs dacht dat de wereld beter wordt. Chinezen waren het meest optimistisch, met 41% die dacht dat de wereld beter wordt.

Hoe zit het met Nederlanders?

Die werden helaas niet ondervraagd. Onze Duitse buren wel, waar 4% aangaf hoopvol te zijn.

Maar waarom zijn er maar zo weinig optimisten? Waarom denken zoveel mensen dat we der met z’n allen een potje van maken?

Om die vraag te beantwoorden, zullen we eerst een mini-cursus psychologie moeten nemen…

Ons Doemdenkende Brein

we besteden meer aandacht aan positief dan aan negatief nieuws

Van nature besteden we meer aandacht aan negatief nieuws dan aan positief nieuws.

Daarom verkopen tijdschriften met een negatieve cover  bijvoorbeeld beduidend beter.

In dit artikel is ooit gekeken hoe veel je nou meer verkoopt met een tijdschrift-cover dat onheil belooft.

De resultaten zie je duidelijk in de grafiek hieronder:

grafiek: we kopen meer magazines wanneer de cover negatief is

De reden is volgens dit onderzoek evolutionair. Hier wordt geopperd dat aandacht besteden aan negatief nieuws simpelweg veel belangrijker was dan aandacht besteden aan positief nieuws.

Negatief nieuws negeren was immers gevaarlijk. Aandacht besteden aan positief nieuws kan het een en ander opleveren, maar dat is minder belangrijk dan in leven blijven.

En zoals je door de grafiek hierboven al kon raden, weten knappe koppen bij de mediabedrijven dat maar al te goed…

Moord, Brand En De Media

Trump

Kranten verkopen dus beter wanneer ze met negatief nieuws komen. Daarom schreeuwen alle media tegenwoordig over fake news, terrorisme en een dreigende kernoorlog tussen Amerika en Noord-Korea.

We kunnen het de media ook niet kwalijk nemen. Ze publiceren simpelweg waar wij op reageren.

Maar dat heeft gevolgen. Denk eens na over het volgende:

Iemand die 50 jaar geleden het journaal bekeek, zag alleen maar ellende.

Iemand die vandaag het journaal kijkt, ziet ook alleen maar ellende.

Kijk je elke dag journaal? Dan zou je denken dat de wereld alleen maar ellende is, dat dat altijd zo is geweest, en altijd zal blijven.

Maar 2 dingen gaan hier fout.

Ten eerste, de media is geen goeie afspiegeling van hoe goed het met de wereld gaat. Media kunnen namelijk alleen blijven bestaan wanneer ze de nadruk leggen op alles wat er mis gaat met de wereld.

Ten tweede, dat de wereld voor het grootste deel van de tijd een en al ellende is geweest, betekent niet dat de wereld ook altijd zo zal blijven.

Laten we dus even vergeten wat je allemaal in de kranten, tijdschriften of op Facebook leest. Laten we dat achter ons laten en met een blanco geest verder lezen.

Laten we eens kijken wat de cijfers over onze aarde zeggen…

Waarom Het Goed Gaat Met De Wereld In 3 Veelbelovende Grafieken

armoede

Laten we het hebben over armoede. Extreme armoede om precies te zijn.

Wat is extreme armoede?

Volgens de WHO wanneer je voor minder dan $ 1,90 per dag leeft. Dat is in euro’s ongeveer 2,35. Dit bedrag is bovendien aangepast voor de lokale koopkracht. Niet veel dus.

Maar goed, tijd voor een grafiek. Dit is wat de cijfers laten zien over extreme armoede:

Deze grafiek laat zien dat extreme armoede afneemt

Zoals je ziet neemt extreme armoede wereldwijd af. Bovendien neemt extreme armoede niet langzaam af – nee – het neemt steeds sneller af.

Voor een nog beter beeld is worldpoverty.io een geweldige site om eens een kijkje op te nemen.

Hier zie je met real-time data hoe snel extreme armoede momenteel afneemt. De cijfers zijn indrukwekkend. Wereldwijd ontsnappen er namelijk elke dag zo’n 100.000 mensen uit extreme armoede.

Bijzonder hoopvol toch?

Laten we nu eens kijken naar ziektes…

De Wereld Wordt Steeds Gezonder

Ooit was polio een wereldwijd gevreesde ziekte.

Inmiddels is polio voor 99% uitgeroeid. In de grafiek hieronder zie je het verloop van deze geweldige prestatie.

Deze grafiek laat zien dat polio overal in de wereld afneemt

Waarom staan we zo weinig stil bij dit soort dingen?

Ook dat komt weer door ons brein. Onze hersenen zijn goed in het opmerken van plotselinge gebeurtenissen. Het tegenovergestelde geldt voor lange-termijn processen. Deze hebben we amper door.

Het uitroeien van polio was een lange-termijn proces. We staan er misschien niet echt bij stil, maar dit is echt een enorme prestatie van de mensheid.

Polio is trouwens niet de enige ziekte die we flink aanpakken. Ook de hevige strijd met aids, die 10 jaar geleden nog op haar hoogtepunt was, zijn we langzaam aan het winnen.

Kijk maar:

grafiek van de wereldwijde strijd tegen HIV/AIDS

Hetzelfde geldt voor malaria:

en niet alleen overlijden steeds minder mensen door ziektes. Ook slachtoffers van ondervoeding worden minder…

Voedselschaarste Is Aan Het Verdwijnen

voedselschaarste verdwijnt

Wat het precieze moment was weten we niet, maar het was ergens tussen 1990 en 2005.

Ergens daartussen lag het moment waarop voor het eerst in de geschiedenis van de wereld meer mensen sterven door te veel eten dan door te weinig.

Deze uitspraak kwam van Michael Bloomsberg, een burgemeester van New York. Zijn uitspraak werd eerst skeptisch ontvangen. Gelukkig was er factcheck, een organisatie die de uitspraken van politici checkt op waarheden. Hun reactie was duidelijk: Michael had gelijk.

Hoewel obesitas wel weer een nieuw probleem is, toont de uitspraak desalniettemin aan hoe ver we zijn gekomen met de eeuwenlange strijd tegen voedselschaarste.

Zooming Out

Laten we nu eens uitzoomen. Je ziet pas echt hoe indrukwekkend de menselijke vooruitgang is door te kijken naar de afgelopen 2000 jaar.

Als je kijkt naar de grafiek tot 1500, gebeurde er niet veel op de wereld. Sterker nog, voor het grootste gedeelte in de geschiedenis van de mensheid was het leven een zero-sum game. Dat wil zeggen: waarde was schaars. Het was onmogelijk om meer te hebben zonder het van anderen af te nemen.

Maar rond 1500 begon er een wonder plaats te vinden. Dat wonder was technologie. Technologie maakte het namelijk mogelijk om meer waarde te creëren met minder benodigdheden.

En hoe beter de technologie werd, hoe beter de mensheid werd in het creëren van nieuwe technologie. Dat zorgde voor een nieuw principe wat we nog weleens vergeten:

Technologische vooruitgang groeit exponentieel, niet lineair.

In de haast van de dag vergeten we dat nog weleens. Maar als je kijkt naar het grote plaatje, doen we het beter dan ooit.