Thumbnail: Beste goede doelen ontwikkelingshulpBenieuwd hoe je met jouw bijdrage MAXIMAAL impact kan maken?

En dat je bijdrage niet verdwijnt in de zakken van hoge directeuren of corrupte warlords?

Dan zit je hier goed.

In dit artikel lees je wat de beste goede doelen rondom armoede en gezondheid zijn in 2023

Maar eerst gaan we kijken waarom je hoogstwaarschijnlijk nog nooit van deze doelen hebt gehoord.

Waarom Je Bijna Nergens Van Deze Goede Doelen Hoort

ontwikkelingshulp 2Heel simpel:

In Nederland geven we vooral aan doelen die goed zijn in marketing. Niet persé aan doelen die goed zijn in de wereld daadwerkelijk beter maken. Ergens ook logisch, je geeft niet graag aan een organisatie die je niet kent.

Een andere reden is ook dat niet alle doelen geschikt zijn voor marketing. Één van de meest efficiënte goede doelen is bijvoorbeeld het Schistosomiasis Control Inititative. Zij houden zich bezig met het ontwormen van kinderen in ontwikkelingslanden.

Er lijden namelijk miljoenen kinderen aan parasitaire wormen, terwijl de medicijnen daarvoor spotgoedkoop zijn.

Maar ja, ga met zo’n project maar concurreren met advertenties van schattige kindjes die scholen en waterputten bouwen.

En wat ook cruciaal is (maar vaak over het hoofd wordt gezien)…

Geef Aan Doelen Die Nog Ruimte Hebben Voor Extra Funding

wet van afnemende waarde bij giften aan goede doelenSommige goede doelen zijn extreem effectief, efficiënt en transparant. Maar toch kun je daar beter niet aan geven.

Waarom?

Simpel, omdat ze al genoeg steun ontvangen. Hierdoor kunnen ze het overige geld wat binnenkomt niet meer efficiënt uitgeven. Dit wordt door economen de wet van afnemende waarde genoemd.

Daarom wil je je bijdrage het liefst geven aan doelen die nog genoeg ruimte hebben voor funding. Hierdoor weet je zeker dat deze effectief besteed kan worden.

Dat gezegd hebbende, laten we beginnen.

#1: Against Malaria Foundation

logo Against Malaria FoundationThe Against Malaria Foundation verschaft malarianetten.

Klinkt niet verkeerd. Maar is dit nou echt één van de allerbeste interventies ooit?

Het antwoord is ja.

Daar zijn een paar redenen voor:

Allereerst, het jaarlijks aantal slachtoffers van malaria is nog steeds schrikbarend hoog. Volgens de WHO was het aantal malariagevallen in 2016 meer dan 200 miljoen.

Dan het volgende:

Ondanks het hoge aantal slachtoffers van malaria, wordt er relatief weinig aan gedaan. Kijk, er zijn veel westers ziektes met soortgelijke aantallen slachtoffers. Denk aan kanker of hart- en vaatziekten. Maar, aan deze westerse ziektes wordt véél meer gedaan. Er wordt veel meer geld geïnvesteerd.

En zijn er 2 problemen met ongeveveer evenveel slachtoffers? Maar wordt er aan het ene probleem veel minder gedaan? Dan kan jouw bijdrage dáár het meeste impact maken.

En als laatse:

Malaria-slachtoffers zijn relatief makkelijk te voorkomen. Malarianetten zijn namelijk effectief en goedkoop. Volgens AMF kost één duurzaam anti-insecticide net zo’n €1,86.

Deze combinatie van factoren maken AMF een goed doel die met heel weinig geld heel veel levens redt.

Ook heeft AMF de eigenschappen die vanzelfsprekend zouden moeten zijn bij goede doelen: ze meten de invloed van hun acties nauwkeurig. Laten tot nu toe goede resultaten zien en zijn daar zeer transparant over.

Ook is AMF één van de top-aanbevelingen van GiveWell, ‘s werelds bekendste evaluator van goede doelen. Ook soortgelijke beoordelings-organisaties zoals The life You Can Save en Giving What We Can raden AMF aan.

Heeft AMF Behoefte Aan Extra Funding?

Je las net dat goede doelen veel of weinig ruimte hebben om extra funding direct effectief te kunnen besteden. De ruimte die een organisatie heeft om extras funding direct efficiënt uit te geven, heet de funding gap.

En een belangrijke vraag is dus:

Heeft AMF een groot funding gap?

Het antwoord is ja. Op deze pagina geven ze zelf aan op dit moment nog zo’n 140 miljoen euro direct te kunnen gebruiken. Zo weet je dus zeker dat jouw bijdrage echt verschil maakt.

Meer informatie vind je op:

www.againstmalaria.com

Tijd voor de volgende organisatie.

#2: Helen Keller International

Afbeelding van het logo van Helen Keller InternationalElk mens heeft vitamine A nodig.

Kom je deze vitamine tekort? Dan veroorzaakt dit allerlei problemen in je lichaam. Het vergroot de kans op blindheid. Het maakt je vatbaarder voor andere ziektes.

En dit is waar Helen Keller International (hierna HKI) helpt. De organisatie verschaft vitamine-A supplementen in gebieden waar grote hoeveelheden kinderen hier een tekort aan hebben.

Daarnaast doet HKI veel om bewustwording rondom vitamine-A bij overheden te vergroten. Waar nodig, helpt HKI overheidsinterventies in ontwikkelingslanden met technische assistentie en funding.

Is het thema armoede en gezondheid voor jou belangrijk?

Dan zijn er een paar redenen die HKI één van je beste opties maken. De redenen zijn als volgt:

 1. De schaal van het probleem is groot: Jaarlijks leidt vitamine-A tekort bij 250.000 tot 500.000 kinderen tot blindheid. Ongeveer de helft hiervan sterft binnen een jaar, aldus de WHO.
 2. Er wordt relatief weinig aan gedaan: Vergeleken andere gezondheidsinterventies in ontwikkelingslanden, is er weinig funding voor het verschaffen van vitamine A supplementen. Dit maakt elke euro die hier wel aan wordt besteed extra impactvol.
 3. Het probleem is makkelijk op te lossen: Vitamine-A tekort kan je bij kinderen voorkomen met spotgoedkope supplementen. Een overschot aan vitamine A wordt bovendien in de lever opgeslagen en bewaard tot het nodig is. Hierdoor hoeven kinderen slechts 2 tot 3 keer per jaar een vitamine-A supplement te slikken.

Deze redenen bij elkaar maken HKI een top hulporganisatie voor elke donor die waar voor zijn geld wil.

Is Er Nog Ruimte Voor Extra Donaties?

Jazeker.

De corona pandemie zorgde voor grote logistieke uitdagingen in grote delen van Afrika en Zuidoost Azië. Hierdoor wordt het dus ook duurder om kinderen in deze gebieden te voorzien van vitamine-A supplementen.

Daarnaast leidde corona ook tot meer ondervoeding en vitaminetekorten bij kinderen wereldwijd. Zo werd de hulpvraag naar vitamine-A supplementen groter.

Deze 2 redenen samen zorgden ervoor dat HKI afgelopen jaren meer funding nodig heeft dan verwacht.

In hun uitgebrachte rapport in 2021 gaf HKI aan de komende 3 jaar een extra 63 miljoen nodig te hebben om hun werk zo goed mogelijk uit te kunnen voeren.

#3: Malaria Consortium

Logo Malaria Consortium (goed doel)Ja, weer een goed doel tegen malaria.

En ook Malaria Consortium (MC) laat zien dat ze hun werk zeer goed doen. Er is sterk bewijs dat hun acties gevallen van malaria flink terugdringen in gebieden waar ze opereren. En ook doen ze dat met een kosten-effectiviteit die vergelijkbaar is met de rest van de goede doelen in dit artikel.

Ruimte Voor Extra Funding?

Jazeker, in dit rapport uit 2022 van GiveWell wordt aangegeven dat MC alleen al in Nigeria een funding gap heeft van 54 miljoen euro. GiveWell schat deze zelf slechts deels te kunnen vullen.

Meer informatie vind je op:

www.malariaconsortium.org

#4: New Incentives

Afbeelding logo New IncentivesOok bij New Incentives weet je zeker dat jouw bijdrage maximaal impact maakt.

Het doel van de organisatie?

Zorgen dat meer kinderen in Noordwest-Nigeria worden gevaccineerd. Waarom precies daar? Omdat de vaccinatiegraad in dit gebied één van de laagste ter wereld is. Het percentage kinderen wat sterft voor hun 5de levensjaar is hoog. Dit terwijl de ziektes eenvoudig te voorkomen zijn.

Wat doet New Incentives (NI) dan precies?

3 dingen:

 1. De vraag naar vaccinaties vergroten met voorlichting over de voordelen ervan.
 2. De vraag naar vaccinaties vergroten door kleine geldbedragen te geven aan ouders of verzorgers voor het vaccineren van kinderen.
 3. Het aanbod aan vaccinaties vergroten door de logistiek achter het verstrekken ervan te verbeteren.

Vooral hun 2de punt is relevant, het verschaffen van kleine geldbedragen aan ouders of verzorgers van kinderen.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat kleine bedragen genoeg zijn om ervoor te zorgen dat méér kinderen worden gevaccineerd.

En bovendien:

Er is ook veel overtuigend bewijs dat dit één van de meest effectieve manieren om kindersterfte terug te dringen.

Kortom, met hun werk weten ze veel levens te redden met weinig geld. Hierdoor kan jij je impact enorm vergroten met de bijdrage die je levert. Bovendien zijn er recente en kwalitatief goede onderzoeken die NI’s effectiviteit aantonen.

Meer informatie vind je op:

www.newincentives.org

En tot slot…

Nog één optie voor iedereen die zeker wil weten dat zijn bijdrage écht verschil maakt:

#5: Doneer Aan Een Fonds

Je hebt dit artikel gelezen, dus weet nu wat een funding gap is.

Maar funding gaps bij goede doelen kunnen veranderen.

Dit artikel schreef ik bijvoorbeeld in 2017. Toen stonden er enkele andere organisaties in (zoals Schistosomiasis Control Inititative, waarnaar ik in de intro verwees).

De reden dat deze organisaties nu niet meer in dit lijstje staan?

Het is niet dat ze achteraf slecht bleken te presteren. In tegendeel, juist veel van deze organisaties hebben afgelopen jaren genoeg funding verzekerd. Op gegeven moment geven ze aan dat ze van extra funding niet meer kunnen garanderen dat deze efficiënt wordt besteed.

En daarom bestaat er zoiets als een giving fund…

Wat Zijn De Voordelen Van Een Giving Fund?

Een giving fund is een fonds wat wordt beheerd door een professionele organisatie.

Deze organisatie houdt constant bij welke organisaties op elk moment het hardste hulp nodig hebben.

En ze blijven constant de resultaten checken van ontvangende organisaties. Zo worden ze goede doelen verantwoordelijk voor goed werk en transparantie.

Je kunt het vergelijken met een normaal index fonds.

In plaats van dat jij zelf onderzoek doet naar aandelen en deze constant bijhoudt, doet een professionele organisatie dit met jouw geld.

Hetzelfde doen giving funds. En laten we eerlijk zijn: de kans is groot dat zij dit beter kunnen dan wij wanneer we één keer per jaar wat research doen naar goede doelen tijdens kerstmis 😉

Wat Zijn De Beste Fondsen Om Aan Te Doneren?

Vind jij het belangrijk dat jouw euro maximaal impact maakt?

Dan is het GiveWell’s Top Charities Fund de beste optie.

Deze organisatie specialiseert zich in het vinden van de meest kosten-efficiente interventies. Ze beschikken over de meest recente informatie en vragen veel transparantie van de organisaties waaraan ze geld doneren.

Heb je liever een Nederlands fonds?

Check dan Doneer Effectief. Dit is een Nederlandse organisatie waaraan je geld kunt doneren. Vervolgens zoeken zij de beste goede doelen op dat moment die het hardst extra funding nodig hebben.

Dat Waren Ze

ontwikkelingshulp 4Het waren misschien niet de goede doelen die je had verwacht.

Maar onthoudt dat deze doelen extreem effectief zijn door de volgende redenen:

 1. Ze pakken de problemen aan waar de meeste mensen aan lijden.
 2. Ze pakken problemen aan waar nog relatief weinig aan gedaan wordt.
 3. Ze pakken problemen aan die goedkoop voorkomen kunnen worden.
 4. Ze onderzoeken de effectiviteit van hun acties kritisch.
 5. Ze zijn transparant.

Hierdoor maken ze maximaal impact.

En ook jij hebt nu de kennis om daarbij te helpen.