Beste boeken over ontwikkelingssamenwerking

Soms lees je een boek en na het uitlezen ervan heb je het gevoel dat je IQ zojuist met 10 punten is gestegen.

Ook over ontwikkelingssamenwerking zijn dat soort boeken geschreven.

Hier lees je welke 5 dat zijn.

#1: Doing Good Better – William MacAskill

Boek: doing good better - William MacAskill

Dit boek is enorm verassend.

Waarom?

Omdat het je op een compleet andere manier naar goede doelen en ontwikkelingssamenwerking laat kijken dan je gewend bent. In Nederland wordt namelijk vooral gediscussieerd over het salaris van de directeuren en of de overheid nou wel of geen 2% extra moet geven.

Macaskill laat zien dat die vraagstukken behoorlijk irrelevant zijn. Wat is volgens hem namelijk veel belangrijker? Dat is de effectiviteit van goede doelen, en deze hangt vooral af van de omvang van het probleem, hoeveel er al aan gedaan wordt en hoe gemakkelijk het probleem op te lossen is.

Enkele voorbeelden die hij beschrijft zijn:

  1. Wil je met je carrière levens redden? Dan kan je beter aandelenhandelaar worden dan dokter.
  2. Waarom je juist niet aan noodhulp moet geven.
  3. Waarom niemand de persoon kent die de meeste levens ooit heeft gered.

Verder is het een realistisch maar positief boek. Macaskill toont aan dat we al gigantische successen hebben geboekt als het gaat om het maken van een betere wereld. Natuurlijk toont hij de problemen aan in de huidige ontwikkelingssamenwerking, maar komt dan ook met krachtige alternatieven.

Ben je dus benieuwd hoe je op een rationele manier naar ontwikkelingssamenwerking kunt kijken? En hoe je goede doelen herkent die soms zelfs 200x zo effectief zijn als de goede doelen die je kent? Lees dan dit boek.

Een soortgelijk boek is…

#2: The Most Good You Can Do – Peter Singer

The Most Gooc You Can Do - Peter Singer (boek)

Dit boek lijkt op het bovenstaande boek. Beide leunen namelijk veel op gedachtegoed uit het effectief altruïsme.

Wat is dat dan weer?

Kort gezegd: Een stroming die zo rationeel mogelijk kijkt hoe de wereld beter kan. Peter Singer is een bekend figuur in deze kring, filosoof en daarnaast één van ‘werelds bekendste voorvechters van dierenrechten.

Wat kun je dus verwachten in dit boek?

Vooral een hoop verhalen en argumenten die je op een veel rationelere manier laat kijken naar de efficiëntie van goede doelen. Denk aan:

  1. Waarom sommige goede doelen VEEL beter zijn dan anderen.
  2. Welke carrièrekeuzes een betere wereld achter laten.
  3. Waarom fairtrade meer kwaad dan goed doet.

Veel artikelen op deze site zijn gebaseerd op gedachtegoed uit dit en het vorige boek.

Wil je toch meer mee kunnen discussiëren met Nederlanders over ontwikkelingssamenwerking. Vooral als het gaat om regeringen, politiek en non-profit organisaties?

Lees dan het volgende boek, namelijk:

#3: The End Of Poverty – Jeffrey Sachs

Boek: The End Of Poverty - Jeffrey Sachs

Ontwikkelingssamenwerking heeft geen zin? Alleen maar weggegooid geld?

Volgens Jeffrey Sachs is dat onzin.

Wie is Sachs?

Nou, een econoom uit Amerika, directeur en hoogleraar bij het Earth Institute en adviseur geweest van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Verder is hij bekend omdat hij een hoop schreef over ontwikkelingssamenwerking.

Ook heeft hij een boek geschreven met zijn visie voor het halen van de Millennium Development Goals. Sachs komt met verhalen over zijn ervaring en bergen cijfers om te illustreren dat ontwikkelingssamenwerking alles behalve weggegooid geld is geweest. Ook hij beschrijft wat we nog beter moeten doen, maar de toon van het boek blijft altijd optimistisch.

Dit boek is ideaal voor mensen die geïnteresseerd zijn in de positieve kant van ontwikkelingssamenwerking.

Een compleet ander boek is…

#4: White Man’s Burden – William Easterly

White Man's Burden - William Easterly (boek)

Waar J. Sachs pleit dat geld aan ontwikkelingssamenwerking een geweldig idee is, is William Easterly er om te bepleiten waarom die euro’s weggegooid geld zijn.

Sterker nog, hier en daar legt hij uit hoe ontwikkelingssamenwerking soms de situatie alleen maar rampzaliger maakt.

Easterly is een gerespecteerd econoom en komt dus ook met een hoop cijfers en argumenten om zijn punt duidelijk te maken. Overigens is Easterly niet tegen het idee dat we ontwikkelingslanden moeten steunen, maar vooral tegen de huidige manier waarop dat gebeurt. Want die is volgens hem momenteel ronduit slecht.

Hoewel dit boek dus kritisch is, vind je gelukkig ook hier en daar een suggestie voor verbetering. Daarnaast is Easterly ook een goede schrijver. Met af en toe een persoonlijke opmerking laat hij je als lezer regelmatig glimlachen.

Een gematigdere versie van dit boek is…

#5: The Bottom Billion – Paul Collier

Boek: The Bottom Billion - Paul Collier

Je zou de vorige 2 boeken kunnen beschouwen als 2 tegenover elkaar staande meningen.

Paul collier, die zit er met The Bottom Billion juist tussenin.

Ook Collier is econoom en schreef dus een boek met korte verhalen, een hoop cijfers en veel argumenten. Collier beschrijft duidelijk waar de westerse hulp tekortschiet, maar ook waar deze succesvol was. Ook in dit boek vindt je een hoop alternatieven en suggesties voor betere hulp.

Ben je dus op zoek naar een zo neutraal mogelijk boek over ontwikkelingssamenwerking?

Dan is The Bottom Billion het beste boek

Zo dit waren de 5 beste boeken.

Nog één ding:

Wees Wel Voorbereid Op Cijfers En Lange Argumenten.

Boeken over ontwikkelingssamenwerking

Houd je niet van lange zinnen en dansende cijfers op papier?

Bereid je dan voor. Deze boeken zijn namelijk wel relatief lastig te lezen, hoe goed de schrijvers ook hun best hebben gedaan.

Je kan het de schrijvers ook niet echt kwalijk nemen. Ontwikkelingssamenwerking is nou eenmaal complex. Voor elk argument zijn bergen onderzoeken en cijfers te vinden en deze vind je dan ook terug in elk boek. Ook de argumenten zijn vaak langdradig en genuanceerd.

Maar vind je het belangrijk dat alles rondom ontwikkelingssamenwerking zo goed en compleet mogelijk wordt uitgelegd? Dan is het lezen van deze boeken de moeite zeker waard.