Hoeveel Verdienen Directeuren Van Goede Doelen En Is Dat Terecht?

goede doelen directeur

Benieuwd naar de salarissen van goede doelen directeuren?

Is het echt zo erg als wat in de kranten staat?

Je leest het in dit artikel. Ook lees je hier hoeveel directeuren in Nederland eigenlijk mogen verdienen. Als laatste lees je of het salaris van directeuren terecht is.

(Hint: Het antwoord is ja)

Hoeveel Verdienen De Topdirecteuren?

Hoeveel verdienen directeuren van goede doelen?

Het gemiddeld jaarinkomen van directeuren was in 2016 zo’n 100.510 euro.

Dit inkomen bestond uit het bruto salaris, vakantiegeld en eventuele bonussen. Waar dit cijfer afkomstig van is? Van het jaarlijkse sectoronderzoek van Goede Doelen Nederland.

Ter vergelijking: Dat is ongeveer evenveel als een lid van het Europees parlement, of een manager van een zorginstelling.

Hieronder vind je de directeurssalarissen van enkele bekend goede doelen in Nederland:

Goede DoelJaarinkomen directeur
KWF Kankerbestrijding (2016)€ 158.721
Hartstichting (2016)€ 144.445
Oranjefonds (2016)€ 190.503
Rode kruis (2017)€ 135.000
Unicef (2016)€ 117.500
Artsen Zonder Grenzen (2016)€ 111.637
Oxfam Novib (2017)€ 126.737
Natuurmonumenten (2016)€ 142.000
Leger Des Heils (2016)€ 110.422
Wereld Natuur Fonds (2017)€ 108.255

Bron: Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) of de website van de betreffende doelen zelf.

Hoeveel Mogen Ze Verdienen?

Hoeveel mogen directeuren van goede doelen verzinnen?

De brancheorganisatie Goede Doelen Nederland heeft een erkenningsregeling opgesteld met richtlijnen voor salarissen van directeuren.

Hoeveel directeuren precies mogen verdienen?

Dat verschilt. De salarisnormen hangen namelijk af van het een en ander, bijvoorbeeld de grootte en complexiteit van de organisatie. In de 'zwaarste' categorie van goede doelen waarbij een maximaal bruto jaarsalaris is vastgesteld, is dat €154.174.

Het CBF controleert of goede doelen zich hieraan houden.

De volgende vraag is nu:

Is het terecht dat deze directeuren zoveel verdienen?

Dat verschilt uiteindelijk per organisatie, maar het korte antwoord is: Ja. Hieronder lees je waarom.

3 Redenen Waarom Het Niet Erg Is Als Zo’n Directeur In Een Dikke BMW Rijdt

Ben je op zoek naar een goed doel om te steunen? Besteed dan niet te veel aandacht aan het salaris van de directeurs. De eerste reden daarvoor is:

#1: Het CEO Salaris Is Net Als Bij Wasmachines Irrelevant

het salaris van goede doelen directeuren maakt niks uit

Als je op zoek bent naar een goede wasmachine, waar let je dan op?

Waarschijnlijk vooral op de kwaliteit van de wasmachine en de prijs daarvoor. Je hebt immers een budget en voor dat budget wil je de beste wasmachine. Wat de directeur van een of ander wasmachine-bedrijf verdient? Dat is irrelevant, zolang je wasmachine maar goed is.

Met goede doelen is het net zo. Je hebt een budget wat je wilt doneren, en daarvoor wil je het beste resultaat. Het resultaat of effect van het goede doel is als het ware wat je koopt.

Dus wat is dan belangrijker?

Dat je een goed doel steunt dat met jouw bijdrage daadwerkelijk sterk impact maakt? Of dat je er een steunt waar de directeur weinig verdient?

Als je een rationele keus maakt, en je vindt de impact van het goede doel belangrijk, dan is het salaris van de directeur totaal irrelevant.

Zolang het goede doel maar goed is in wat het zou moeten doen, de wereld beter maken.

Sterker nog, het blijkt zelfs dat goede doelen met dure directeuren hun werk beter doen.

#2: Dure Directeuren Doen Het Beter

Dure directeuren maken de goede doelen vaak beter

Bij een goed doel waar honderden mensen werken en miljoenen euro’s omgaan, wil je een capabel persoon aan het roer toch?

Het punt is, capabele personen kosten vaak geld. Zijn ze dat geld waard? Jazeker.

Bij Unicef hebben ze dat gemerkt bijvoorbeeld. In 2000 hadden ze iemand nodig die de inkomsten flink kon verhogen. Daarvoor namen ze iemand aan uit de zakenwereld. Het was een wat duurdere optie, maar wel een goede. In zo’n 5 jaar groeide de organisatie uit tot een van de best fondsenwervende goede doelen in Nederland.

En als laatste, het salaris van goede doelen directeuren is - relatief gezien - minder dan het lijkt.

#3: Veel Directeuren Doen Het Niet Voor Het Geld

Veel goede doelen directeuren hadden in het bedrijfsleven veel meer kunnen verdienen

Zoals je eerder las verdient de gemiddelde goede doelen directeur zo’n 105.000 euro. Dat was te vergelijken met een manager van een zorginstelling.

Maar deze directeuren hadden veel meer geld kunnen verdienen met hetzelfde werk op een andere plek. Het mediaan jaarinkomen van een algemeen directeur bij een middelgrote organisatie is 274.900, en dat van een commercieel directeur 182.400.

Vaak hadden directeuren van goede doelen voor hun functie een beter betaalde baan.

Een voorbeeld daarvan is Paul Lem. Hij werkte voorheen als directeur van de nationale regiopers. Toen hij in 2002 directeur van Plan Nederland werd, deed hij dat vooral uit idealisme. Zijn loon ging er toen behoorlijk op achterruit.

Kortom, wil je met oud en nieuw van goede doelen switchen? Let dan wat minder op het salaris van de directeur, en meer op zaken die er echt toe doen. De impact die het goede doel maakt, of de kosteneffectiviteit daarvan bijvoorbeeld.

Wil je weten welke goede doelen daadwerkelijk impact maken?

Lees dan één van de artikelen hieronder:

 1. 7 geweldig goede doelen die bijna niemand kent.
 2. De 5 beste goede doelen voor ontwikkelingshulp.
 3. De 5 beste goede doelen voor dieren.

15 thoughts on “Hoeveel Verdienen Directeuren Van Goede Doelen En Is Dat Terecht?

 1. Sylvia

  Voor het gemak wordt even vergeten dat een top uit 3 personen kan bestaan. Dan is het top inkomen 3x zo groot en zeker niet de bedragen die hierboven staan.
  Of de wasmachine nu goed loopt of niet, ik wil in de reclame spot nooit meer horen dat iedere euro voor dit doel telt.
  Dat doet hij nml niet en is het volks verlakkerij.

 2. chris

  Wij zijn al sinds jaren een non profit organisatie http://www.jobvzw.be wij verdienen er geen cent aan ,en dat hoeft ook niet want de giften zijn bedoeld om de projecten en arme mensen te ondersteunen en te helpen niet om de directeur zijn zakken te vullen.. Onze directeur verdient 0,0 euro en de projecten die reeds gedurende jaren bestaan , zijn gezegende , ondertussen hebben we in het Jongeren tehuis nog steeds opvang voor straatkinderen , en is het project heel goed lopende , zonder CEO , zonder een uitgebreide staf die ook geld moet verdienen , al die zever dat die directeur iets er moet aan verdienen is grote onzin.Dat er onkosten zijn voor vervoer om de hulpgoederen naar ginder te doen dat word betaald door giften die we krijgen .Ons eigen vervoer betalen we zelf. Ons eten ginder betalen we zelf. Verrijken op de kap van een ander is geen hulp bieden . Mijn gift moet niet in de eerste plaats in de zakken van de directeur en zijn secretariaat verdwijnen , dat is diefstal.Daarvoor dient een gift niet.

 3. Dingetje

  Dit is mogelijk het meest stompzinnige artikel dat ik ooit heb gelezen. Je wil een directeur van een GOED DOEL vergelijken met een wasmachinefabrikant? Ga toch weg.
  Bij een goed doel verwacht je dat het meeste geld gaat naar waar het ook daadwerlijk om gaat – noodbehoevende mensen/dieren/situaties. Hoe meer geld zulke organisaties binnen krijgen, hoe meer hulp zij kunnen bieden. Althans, dat is de gedachte van mensen die aan een goed doel geven. Ik doneer zeker niet om portomonneeen van hoge piefen te spekken!
  Het argument van ‘grote organisaties vereisen kwalitatief goed personeel’ is hierbij een degelijk argument dat toch geheel in het niet valt bij deze bedragen. Een directeur van een hulporganisatie rijdt dus in zijn Porsche naar zijn belachelijk grote villa, terwijl miljoenen mensen creperen, en een paar euro aan eten/medicijnen het verschil tussen leven en dood kan betekenen voor veel mensen.

  Denk overigens ook even aan de belachelijke salarissen van andere hogere posities in zo’n organisatie, en de behoorlijke uitbetalingen aan ledenwervers van sommige organisaties.

  Ik geef graag af een toe eens wat aan goede doelen, maar van deze informatie schrik ik wel, en kwijnt mijn laatste beetje vertrouwen in de menselijkheid weg.

 4. Sylvia

  Als je het idee van “iedere euro telt ” ( met 1 euro kun je een leven redden….(!) nu eens omdraait.
  Iedere euro die een directie lid in zijn zak steekt levert 1 dode op . Hier is nml 1 euro niet gegeven voor het goede doel!

  Ben benieuwd hoe zo’n directeur op zijn sterfbed op zijn leven terugkijkt….(!)….. van welke betekenis is hij nu echt geweest….. 🙁

 5. janu

  I vind schandalig ,geld gaan bedelen bij mensen met een minimum loon en zichzelf lonen hoger dan een burgemeester of verkozen politici geven.
  Ik vind dat ze het geld moet halen bij de grote bedrijven en rijke mensen met lonen boven 3000 euro per maand.
  Geven ze zelf nog geld aan het goede doel?

 6. Elly

  Ik geef nergens geld aan. Het is water naar de zee dragen. 60 jaar geleden zijn o.a Oxfam Novib opgericht om armoede te bestrijden en mensen in ontwikkelingslanden helpen om voor zich zelf te zorgen. 60 jaar later is de armoede nog net zo erg. Zorg eerst voor geboortebeperking dan hoeven wij ook niet altijd die zielige filmpjes van hongerende kinderen te zien.

  1. Koen

   Dag Elly,
   zielige filmpjes van hongerende kinderen kunnen inderdaad de hoop in de wereld doen vervliegen. Toch zou dat zonde zijn, want kijk je naar de cijfers, dan gaat het beter dan ooit met de wereld. Zo neemt extreme armoede sinds 1975 af. Sterker nog: Extreme armoede neemt steeds sneller af! Op dit moment ontsnappen élke dag zo’n 100.000 mensen uit extreme armoede. Op de website http://www.worldpoverty.io kun je de real-timer data hierover bekijken.

   Ook worden op dit moment de meeste ziektes keihard uitgeroeid: Polio, eens een wereldwijd gevreesde ziekte, is vandaag voor 99% uitgeroeid. Sinds 2005 hebben we de groei van HIV gestopt, die sindsdien alleen maar afneemt. Hetzelfde geldt voor malaria , waarvan we het aantal slachtoffers de afgelopen 15 jaar gehalveerd hebben.

   Mocht je meer voorbeelden willen zien, die met cijfers onderbouwen waarom ontwikkelingshulp wél werkt: Lees dan eens het volgende artikel: https://antiverkoopsticker.nl/2018/03/18/het-gaat-goed-met-de-wereld/

   1. Dingetje

    Enig idee hoeveel mensen erbij komen in de wereld, elke dag? Die 100.000 benoemen heeft niet zo veel zin.

    Ik hoop dat wat je schrijft klopt, en wat optimisme is mooi, maar dat weerlegt nog niet het feit dat vooruitgang hierin vele malen sneller zou gaan als goede-doelengeld ook daadwerkelijk zou gaan naar waar het zou moeten gaan. En niet naar een privezwembad voor meneer de directeur van zo’n organisatie.

 7. Elly

  Dag Koen,

  De acht rijkste mensen op aarde bezitten evenveel vermogen als de 3,6 miljard armste mensen op aarde. De kloof tussen arm en rijk word alleen maar groter. Dus als we nou eerst eens bij deze mensen, die van gekkigheid niet weten wat ze met hun geld moeten doen, gaan aankloppen dan hoeven al die instanties ook die dure advertenties niet meer te kopen en kan dar geld ook gebruikt worden voir de armoede. Maar al zou dat lukken, ik blijf erbij dat de armoede niet op te lossen is zolang de mensen in die 3de wereld landen maar aan blijft fokken als konijnen. Zorg daar eerst voor geboortebeperking.

 8. Dingetje

  @Elly Denk eens na voordat je dat soort banale opmerkingen maakt. Als mensen in extreme armoede leven, denk je dat bekendheid met en toegang tot geboortebeperking daar alom aanwezig zijn? Het antwoord is nee en dit is simpelweg een feit. Wat jij nu eigenlijk doet is beweren dat het merendeel van de wereldbevolking hun armoede aan henzelf te danken hebben. Nogal makkelijk voor jouw geprivileerd persoontje om te zeggen.

  Los daarvan heeft dit weinig te maken met het artikel. Of zocht je gewoon een platform om je ongenoegen over bepaalde bevolkingsgroepen eruit te kunnen gooien?

 9. Elly

  @dDingetje, nee geboortbeperking is daar inderdaad nog niet bekend, dank zij de Paus die dat in de jaren ’70 tegenhield. Ik ga hier verder ook niet op in meningen verschillen en ik blijf bij mijn standpunt dat geboortebeperking heel veel zou helpen. Je hoort mij niet zeggen dat het hun eigen schuld is dat daar armoede is maar als je maar 1of 2 monden moeten voeden heeft iedereen net iets meer dan wanneer je 5,6,7 of 8 monden moet voeden.

 10. Dingetje

  @Elly

  De paus? Waar dan? Alle derde wereldlanden waar catholisisme totaal niet aan de orde is? Is die uitspraak uberhaupt ergens op gebaseerd?
  Uiteraard werken grote gezinnen hier niet bij, daar zijn we het allemaal mee eens. En al vermoed ik dat zulke grote gezinnen niet ontstaan uit overweging maar uit het feit dat geboortebeperking daar nauwelijks mogelijk is, kun je niet zomaar roepen ‘laat ze maar stoppen met fokken als konijnen’.

 11. Frank

  Het eerlijkst zou zijn als alle mensen die zich inzetten voor een goed doel dat belangenloos doen. Dus zowel de collectanten die in weer en wind langs de deuren gaan, als de directeuren. Alle neuzen dezelfde kant op.

 12. irene

  Als mensen een werkdag hebben, voor een goed doel en dan zoveel doen en dan geen betaald werk er naast kunnen doen mogen zij een salaris verdienen. Maar worden de goede doelen organisaties niet te groot.? Want wat verdient de sub-top dan.?

  De gebouwen, de vergaderingen, de vrijwilligers-bijeenkomsten in een gelegenheid in plaats van mensen thuis. Het parkeren etc.

  De reisjes die er gemaakt worden. Nee, kleinschalige hulp, direct en gericht vanuit de samenleving zelf.

  Het worden de multinationals van de goede doelen, met de kantoren het onderhoudt het schoonmaken.

Geef een reactie